2023 Arkeolog Maaşları ne kadar? Arkeolog nasıl olunur?

0
(0)

Arkeologların maaşları, çalıştıkları ülkeye, kuruma ve tecrübelerine göre değişebilir. Türkiye’de arkeologların maaşları, genellikle devlet kurumlarında veya özel sektörde çalışmalarına göre değişir. Bu neden ile net bir Arkeolog Maaşından söz etmek mümkün değildir.

Arkeolog mesleği maaşları, Arkeoloji bölümünden yeni mezun olan kişiler ya da üniversite sınavına hazırlanan genç bireyler tarafından oldukça merak edilmektedir.

İçindekiler

Arkeolog Maaşları Kamuda Ne Kadar?

Devlet kurumlarında çalışan arkeologların maaşları, genellikle Kamu Görevlileri Kanunu’na göre belirlenir ve derecelendirme sistemine göre ödenir. Bu nedenle, arkeologların devlet kurumlarında çalışmaları, özellikle de yüksek dereceli pozisyonlarda çalışmaları, maaşlarının artmasına yardımcı olabilir.

Arkeologların kamuda aldıkları maaş, bireylerin meslek içi deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Buna göre bireylerin meslek içi deneyimlerine göre kamuda Arkeolog Maaşları şu şekildedir:

Kamuda Görev Alan Arkeolog Maaşları Ne Kadar?
Kamuda Görev Alan Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

8/1 derecesine sahip yeni mezun arkeolog maaşı: 8 bin 500 TL

6/3 derecesine sahip 5 yıl deneyimli arkeolog maaşı: 8 bin 600 TL

4/2 derecesine sahip 10 yıl deneyimli arkeolog maaşı: 10 bin 200 TL

¼ derecesine sahip olan 25 yıl deneyimli arkeolog maaşı: 10 bin 800 TL

Özel Sektör Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde çalışan arkeologların maaşları, genellikle devlet kurumlarına göre daha değişken olabilir. Özel sektörde çalışan arkeologlar, müzeler, arkeolojik siteler, danışmanlık firmaları veya inşaat şirketleri gibi çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Bu nedenle, sektöre ve işverene göre maaşlar değişebilir.

Özel sektörde Arkeoloji Gelirleri üzerinde yapılan araştırmalara göre elde edilen ortalama veriler neticesinde özel sektör Arkeolog Maaş miktarları şu şekilde özetlenebilir:

Özel Sektörde Arkeolog Maaşları Ne Kadar?
Özel Sektörde Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Yeni mezun deneyimsiz arkeolog maaşları: 8 bin 500 TL

Deneyimli arkeolog maaşları: 12 bin TL

Arkeolog maaşları 2022 yılına göre ciddi bir artış göstererek, 2023 yılında 12 bin TL’nin üzerine çıkmıştır.

Genel olarak, yeni mezun arkeologların maaşları düşük olabilirken, deneyimleri arttıkça maaşları da artabilir. Arkeologların maaşları, genellikle diğer meslek gruplarına göre daha düşük olabilir, ancak arkeolojinin sevgi ve tutkusu, arkeologları bu mesleği seçmeye yönlendirebilir.

Arkeolog Nedir?

Arkeolog, geçmişten günümüze kadar gelmiş olan dönem eserlerinin keşfedilmesinde görev alan kişilerdir. Toprak altında bulunan kemik, eşya, mimari yapı gibi kalıntıların bulunmasını sağlayan arkeologlar, bu eserlerin incelemesini gerçekleştirirler.

Arkeolog Nedir? Arkeolog Maaşları Ne Kadar?
Arkeolog Nedir? Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

İnceleme sonunda, insanlık tarihi ya da tarih önce dönemlere dair bilgiler elde edilmektedir. Bu yönü ile arkeologlar tarihin aydınlanması konusunda önemli bir göreve sahiptirler.

Arkeolog Nasıl Olunur?

Arkeolog olmak için üniversitelerin 4 yıllık arkeoloji eğitimi veren lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Arkeoloji Bölümü ülkemiz sınırları içerisinde yer alan üniversitelerin nerede ise tamamında mevcuttur.

Genel olarak üniversitelerin Edebiyat Fakülteleri bünyesinde yer alan Arkeoloji Bölümü, bazı üniversitelerde Arkeoloji ve Sanat tarihi adı ile okutulmakta ve herhangi bir fakülteye bağlılığı bulunmamaktadır.

Arkeologların Görev Tanımları Nelerdir?

Arkeologların yerine getirmek ile yükümlü oldukları görevleri genel olarak şu şekilde ifade edilebilir:

Arkeolog Maaşları ve Görev Tanımları Nedir?
Arkeolog Maaşları ve Görev Tanımları Nedir?
  • Henüz ortaya çıkmamış olan arkeolojik eserlerin bulunması
  • Bulunmuş olan arkeolojik eserlerin temizliğinin yapılması
  • Kazılar esnasında kırılan ya da daha öncesinde kırılarak toprağın altında kalan arkeolojik eserlerin tamir ve bakımının yapılması
  • Kazılar esnasında bulunan arkeolojik eserlerin kaydını tutmak ve konu ile ilgili olarak yetkilileri bilgilendirmek
  • Antik kentlerin ya da arkeolojik eserlerin bulundukları diğer yerlerin denetimini yapmak

Yukarıda belirtilmiş olan arkeolog görevlerine ek olarak Kültür Bakanlığında çalışan arkeologların arkeolojik kazıların yapıldığı esnada, kazı ekibinin başında olması gerekmektedir.

Arkeologların İş İmkanları Nelerdir?

Arkeologların çalışabilecekleri yerler kısaca şu şekilde ifade edilebilir:

  • Özel müzeler
  • Maden Tetkik Arama
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Devlet denetiminde olan müze ve koruma komiteleri
  • Turizm acentaları

Arkeologlar devlet kurumlarının çeşitli birimlerinde çalışabilmektedirler. Ancak arkeolog kadrosu açmış olan devlet kurumuna dahil olabilmek için arkeologların KPSS’ye girmeleri gerekmektedir.

Arkeologların, KPSS sonucunda aldıkları puanın, kurumun ilan ilgili taban puanını karşılamış olması ve kurumun diğer şartlarının sağlanması durumunda, sözlü sınava girmektedirler. Sözlü sınavdan da başarılı puanı almayı başaran arkeologlar, devlet kurumuna atamaları gerçekleştirilmekte ve hak ettikleri maaşları kazanabilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Beden Öğretmeni Maaşı Ne Kadar? Spor Öğretmeni Nasıl Olunur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.