Avukat Maaşları ne kadar? Güncel Özel ve Devlet Avukat Maaşları

0
(0)

Avukat Maaşları çalıştıkları Özel sektöre yada Devlet kamu kurumuna göre değişkenlik göstermektedir. Avukatların Aldıkları Aylık Ücret, çalışılan alan sektörü ile birlikte birçok faktöre göre belirlenmesi üzerinde etkilidir.

Devlet Avukat Maaşları kamu yada kuruşlarda ne kadar oldu? Avukatlar ayda ne kadar kazanıyor? Avukat olmak isteyen yada Avukat Maaşı konusunu araştırma yapanlar için hazırladığımız bilgiler.

İçindekiler

Avukat Maaşları Ne Kadar Oldu?

2022 yılı içerisinde avukatların alacakları aylık ücret, kendi büroları olmasına, özel sektörde yer alan kurumlarda çalışmalarına ya da kamuda avukatlık yapmalarına göre değişen bir konudur.

Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan avukatların aldıkları aylık ücretler bağlı bulundukları her kurumun şartları doğrultusunda değişkenlik göstermektedir.Güncel Avukat Maaşları Ne Kadar Oldu?

Kamuda Görevli Devlet Avukat Maaşları Ne Kadar?

Avukatların kamuda aldıkları maaş, medeni durum, var ise eşin çalışma durumu, eğitim düzeyi, çocuk sayısı, kıdem, vekalet ücreti, BES kesintisi gibi birçok durum göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu sebep ile devlete ait kamuda görev yapan avukatlar aynı ücreti alması imkansızdır. Devlet avukat maaşları, derece ve deneyimlerine göre genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Yeni mezun 9/3 dereceli avukat maaşı: 6.100 TL
  • 5 yıllık deneyim sahibi 6/2 dereceli avukat maaşı: 6.250 TL
  • 10 yıllık deneyim sahibi 4/1 dereceli avukat maaşı: 6.575 TL
  • 15 yıllık deneyimli 3/3 dereceli avukat maaşı: 6.700 TL
  • 20 yıllık deneyimli 1/2 dereceli avukat maaşı: 7.000 TL
  • 25 yıllık deneyimli 1/4 dereceli avukat maaşı: 7.100 TL
Kamuda Görevli Devlet Avukat Maaşları Ne Kadar?
Kamuda Görevli Devlet Avukat Maaşları Ne Kadar?

Bu sabit ücretlere ek olarak Devlet Avukat Maaşları yıllık enflasyona bağlı olarak ocak ve temmuz ayları olmak üzere senede iki kere zam alırlar.

Özel Sektörde Görevli Avukatların Maaşı Ne Kadar?

Avukatların Özel Sektörde Aldıkları Maaş hakkında net bir fiyat aralığı vermek mümkün değildir. Ancak mesleğe yeni başlamış bir avukatın deneyimsiz hali ile özel sektörde alacağı ilk maaşın ortalama olarak 3.000 TL olduğu söylenebilir.

Alanında kendini geliştirmiş olan ve adından söz edilmesini sağlamış olan avukatlar kendi büroları olduğu takdirde aylık ortalama 30.000 TL kazanmaktadırlar.

Stajyer Avukat Maaşı Ne Kadar?

İşe Yeni Başlayan Avukat Maaşı, bağlı bulunduğu hukuk bürosuna göre değişmek ile birlikte 2021 yılı temmuz ayı verilerine göre 2.500 TL ile 3.500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Stajyer Avukatların bu aralığın dışında aylık ücret almaları, hukuk bürolarının inisiyatifi neticesinde mümkündür.

Özel Avukatların Maaşı Ne Kadar?

Özel Avukatların Aylık Ücretleri, 2 ayrı başlık altında incelenmektedir: Bu başlıklar ve başlıklara bağlı olarak özel avukat maaşı şu şekilde özetlenebilir:

  1. Holding Avukat Maaşı

Çeşitli alanlarda hizmet veren holdinglerin dışarıya karşı haklarının savunması, holding içi hukuki düzenin sağlanması ve diğer hukuki görevlerde sorumluluk alan holding avukatları, kurumun imkanlarına göre değişmek ile birlikte ortalama olarak 5.000 TL ile 10.000 TL arasında aylık ücret alırlar.

  1. Banka Avukat Maaşı

Bankanın tüm hukuki düzeni ile ilgilenen, banka personelinin hukuki işlerini ve işlemlerini yürüten banka avukatları, bankadan bankaya değişen maaş aralığına sahiplerdir. Kişilerin deneyiminin de göz önünde bulundurulduğu banka avukatı maaşları ortalama olarak 4.000 TL ile 7.000 TL arasında değişen aylık ücret alırlar.

Kamuda Çalışan Avukatların Görev Tanımı Nedir?

Avukatların kamudaki görevleri, genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Bağlı bulundukları birim amirlerinin direktiflerini yerine getirirler.
  • Birim ile ilgili olan evrak, dosya gibi düzenlerdeki imza işleri ile ilgilenirler.
  • Birim tarafından hazırlanacak olan yönetmeliklerin yasal çerçeveye uymasını sağlarlar.
  • Birim ile ilgili olan davalar ile ilgilenirler.
  • Birimi ilgilendiren her türlü hukuki konudan sorumludurlar.
  • Birim içerisinde çalışan personellerin hukuki işlemleri ile ilgilenirler.

Ayrıca TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK STAJ YÖNETMELİĞİ kaynağına göz atabilirsiniz

Bir önceki yazımız olan Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne Kadar? Devlet ve Özel Sektör başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.