Beden Öğretmeni Maaşı Ne Kadar? Spor Öğretmeni Nasıl Olunur?

0
(0)

Beden Eğitimi Öğretmenliği bir öğrencinin okula adım attığı ilk günden, liseden mezun olduğu ana kadar ihtiyaç duyduğu tüm fiziksel aktiviteleri esnasında öğrencinin yanında olan ve çeşitli spor aktiviteleri düzenleyen öğretici kişidir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği küçük sınıflarda yer alan öğrencilere, vücut gelişimlerini ve fiziksel gelişimlerini destekler. Daha büyük sınıflarda yer alan öğrencilerin ise yeme alışkanlıklarını ve egzersiz düzenlerini geliştirmeyi Beden Eğitimi Öğretmenleri hedef alır.

İçindekiler

Beden Eğitimi Öğretmenliği Görevleri

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sorumlulukları nelerdir? Bu konu kısaca şu şekilde özetlenebilir:

Beden Eğitimi Öğretmenliği Görevleri Nelerdir?
Beden Eğitimi Öğretmenliği Görevleri Nelerdir?
  • Bağlı bulunduğu kurumun beden eğitimi dersleri için gereken ders taslağını oluşturmak, bu taslağı planlamak ve uygulamak,
  • Bağlı bulunduğu kurumdaki öğrencilerin ekip çalışmasına uyumluluğu sağlamak,
  • Ders vermekten sorumlu olduğu öğrencilerin her birinin katılacağı ders planları oluşturmak ve bu planlar için gerekli olan ekipmanın temin edilmesini sağlamak,
  • Dersin uygulama kısmının geçeceği alan için gerekli olan hijyen koşullarını ve güvenlik koşullarını sağlamak,
  • Öğrencilerin hem kişisel gelişimlerini hem de akademik gelişimleri gözlemleyerek bu konu hakkında öğrenciye özgü rapor hazırlamak,
  • Spor dışında ritim, oyun ve vücut hareketi gibi konuların dayandığı temelleri anlatmak

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Nasıl Olunur?
Gereken Şartlar Nedir?

Beden eğitimi olabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Lise ve dengi okullardan mezun olmuş olan kişinin beden eğitimi öğretmeni olabilmesi için öncelikle BESYO’ya nasıl girilir?” sorusunun cevabını bulması gerekir.

Lise ve dengi okullardan mezun olmuş olan öğrenciler, üniversite sınavının ilk adımı olan TYR basamağından geçmek Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için Gereken Şartlar arasında zorunludur.

Üniversitelerin BESYO bölümüne girmek isteyen kişilerin TYT sıralaması ilk 800.000 kişinin içerisinde yer almalıdır. Sınav sıralamasının gereken aralıkta olmasından sonra Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için Gereken Şartlar kısaca şu şekilde özetlenebilir:

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için Gereken Şartlar Nedir?
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için Gereken Şartlar Nedir?
  • BESYO bölümü bulunan ilgili üniversitelerin düzenlemiş olduğu yetenek sınavlarını başarı ile tamamlamak,
  • Mezun olduktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek ortalama olarak 77 ve üzeri puan almak (bu puan son verilere göre düzenlenmiştir),
  • KPSS sınavı sonucunda başarı sıralamasında ilk 3.000 kişi arasında yer almak,
  • Sözlü mülakata girmek ve mülakattan 60 ve üzeri puan almak,
  • Tercih yapmak.

KPSS ve onu takip eden diğer adımlar ile ilgili olan süreç, devlet kurumlarında beden eğitmeni öğretmenliği yapmak için sağlanması gereken şartlardır. KPSS şartını sağlamadan da özel kurumlarda öğretmenlik yapmak mümkündür.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği dışında ki bazı bölümlerden mezun olarak da beden öğretmeni olunabilmektedir. Spor Yöneticiliği, Egzersiz ve Spor Bilimleri, Rekreasyon, Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi, Antrenörlük Eğitimi bölümleri de beden eğitimi öğretmeni olabilmek için bitirilmesi gereken bölümler arasındandır. Ayrıca

Beden Eğitimi Öğretmeninin Genel Özellikleri

Beden eğitimi öğretmeninin sahip olması gereken özellikler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğitim verme kabiliyetini bulundurmak,
  • Topluluklar karşısında kendini rahat ifade edebilmek,
  • Lider vasfı ile bir takımı yönetebilmek ve bu takımın mevcut durum ile ilgili motivasyonunu sağlamak,
  • Aktif bir çalışma hayatına ayak uydurabilmek.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Maaşı Ne Kadar?

Beden eğitimi ve spor öğretmeninin aldığı aylık ücret, çalıştıkları kurumun özel sektöre ya da devlete bağlılığına göre değişmektedir. Buna göre devlette ve özelde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Maaşları şu şekildedir;

  1. Kamuda Beden Eğitimi Öğretmenliği Maaşı

Devler kurumlarında beden eğitimi öğretmenliği karşılığında alınan maaş diğer branş öğretmenleri ile aynıdır. Öğretmenlerin maaşları branşlarına göre değil deneyimlerine göre hesaplanır. Bu neden ile öğretmenlerin aldıkları maaşları sabit olduğunu ve sabit maaşın üzerine eklenen her ücretin kıdemlerine göre arttığını söylemek mümkündür.

Beden Eğitimi Öğretmenliği Şartları nedir? Güncel Spor Öğretmenliği Maaşı
Beden Eğitimi Öğretmenliği Şartları nedir? Güncel Spor Öğretmenliği Maaşı

Üniversitelerin ilgili bölümlerden mezun olarak, beden eğitimi öğretmeni olarak devlet kurumuna atanmış olan kişi ilk Meslek yılında ortalama olarak 5.000 ile 7000 TL arası maaş almaktadır.  Ayrıca her ek dersi için de ders başına 20-25 TL arasında bir ücret alır.

Ek ders ücreti, haftalık olarak 15 saatin üzerinde ki her ders için öğretmenin maaşına ek olarak ödenen ücrettir.

  1. Özel Sektörde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Maaşları

Özel sektörde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği karşılığında alınan maaş, bağlı bulunulan kurumun niteliğine göre değişiklik göstermektedir.

Yeni mezun Beden Eğitimi Öğretmeni, özel okullarda yaklaşık olarak “Asgari Ücretin” üzerinde maaş alırlar. Bu ücretin artması Beden Öğretmenliği yapan öğretmenin sahip olduğu deneyim ile orantılıdır.

Bir önceki yazımız olan Öğretmen Maaşları Ne Kadar? Kademelere Göre Öğretmen Maaşı Tablosu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.