Büyük Salgınlar Dünya Tarihinde Nasıl Geldi ve Geçti

0
(0)

Büyük Salgınlar, günümüzde Covid19 da olduğu gibi eski dönemlerde de meydana gelmiştir. Milattan önce, milattan sonra, günümüzde veya yakın tarihte insanlar hep Büyük Salgınlar ile uğraşmıştır. Şu anda Korona virüs salgını ile uğraşan birkaç nesil, bu çaplı büyük bir salgın ile karşılaşmadığı için insanlara ilginç gelebiliyor.

İçindekiler

Büyük Salgınlar

Dünya’da Covid19 salgınından kat kat daha büyük ve daha tehlikeli Büyük Salgınlar da meydana geldiğini biliyor musunuz? Dünya Tarihinde Gerçekleşen Salgınlar neler? Günümüzden geçmişe doğru hep beraber hatırlayalım.

Büyük Salgınlar arasında En Büyüğü Koronavirüs

Aylardır gündemde olan Korona Virüs, 2019 yılının sonunda Çin’den yayılmaya başladı. Çin’de yayılmaya başlayan virüs, kısa sürede dünyada etkisini gösterdi. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri, virüsten en çok etkilenen ülke konumunda yer almaktadır.

Bazı ülkeler ise Korona Virüs salgınında aldığı tedbirler ile bu olayda olumlu ilerlemeler kat etmektedir.

Korona Virüs salgını güncel olarak 4 milyona yakın ölüm oranına sahip.

Geçmişte Yaşanan Hastalıklar Nedir?
Geçmişte Yaşanan Hastalıklar Nedir?

HIV / AIDS

1960 yılından beri yayılmaya devam eden Büyük Salgınlar arasında HIV virüsü, halen birçok insanda bulunmaktadır.

Şu ana kadar 30 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan bu virüsün yayılma şekli hava yoluyla gerçekleşmediği için bu kadar tehlikeli bir virüsün yayılması kolay değildir.

Bu virüs cinsel ilişki, kan nakli, ortak şırınga kullanımı, anne sütü ve plasenta yolları ile bulaşmakta.

İspanyol Gribi

1918 yılında ortaya çıkan bu grip, dünya çapında net bir sayı bilinmemekle birlikte 75 milyon insanın, belkide daha fazlasının ölümüne sebep oldu. 2 yıl boyunca etkisi süren bu virüs, zayıf ve yaşlı insanlardan çok sağlıklı insanları hedef almıştır.

Büyük Salgınların içinde Kara Ölüm

100 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Büyük Salgınlar içerisinde sıra Kara Ölüm Veba, 1347 yılında başlayarak 1351 yılına kadar etkisini sürdürdü. Bu bakteri ile birlikte Avrupa’nın yarısından çoğu etkilenmiş ve genel olarak Avrupa ve Asya’nın güneyi etkilenmiştir. Bu hastalığa sebep olan bakteri, bilim insanları tarafından Yersinia pestis olarak açıklandı.

Çin ve Orta Asya’da başlayan bu salgın, 1347 yılında Kırım’da Ceneviz ticaret merkezini kuşatan Moğolların vebalı cesetleri mancınık aracılığı ile birlikte kentin içine atması ile iyice yayıldı. Veba ile birlikte halk dışında birçok soylu insan da bu hastalık nedeniyle öldü.

Bir önceki yazımız olan Marmara Bölgesi Görülmeye Değer 10 Eşsiz Gezilecek Yerler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.