Gemi Kaptanı Maaşları Ne Kadar? Gemi Kaptanı Nedir? Nasıl Olunur?

0
(0)

Gemi Kaptanı Maaşları birçok faktörden etkilenmektedir. Gemi kaptanı aylık kazandığı ücreti, kaptanlık eğitimi alan ya da kaptanlık eğitimi alarak bu mesleği icra etmenin hayalini kuran kişiler tarafından Maaşları oldukça merak edilmektedir.

Gemi Kaptanı olabilmek için öncelik ile kaptanlık hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Gemi Kaptanı ne iş yapar? Kaptan Görevleri nedir? gibi sıkça sorulan soruları ve cevaplarını ın devamında öğrenebilirsiniz.

Kaptan Maaşı belirlenirken en çok etki eden faktörler arasında meslek içi deneyim, yolculuk süresi, kaptanın mesleki yeterlilikleri ve kaptanın aldığı eğitim yer almaktadır.

İçindekiler

Gemi Kaptanı Maaşları Ne Kadar?

Ayrıca Kaptanlık Maaşları, kaptan tarafından kullanılacak geminin niteliğine göre de değişmektedir. Mesleki yeterliliklere ya da diğer faktörlere göre Gemi Kaptanı Maaşları artış göstermektedir.

gemi-kaptani-nedir-ne-is-yapar-guncel-gemi-kaptani-maaslari-Para-Nerde
gemi-kaptani-nedir-ne-is-yapar-guncel-gemi-kaptani-maaslari-Para-Nerde

Gemi Kaptanı Maaşları, kaptanlarının aylık ücreti etkileyen tüm faktörler göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak 10 bin TL ile 50 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Gemi Kaptanı Nedir?

Gemi kaptanı, deniz üzerinde var olan gemileri kullanan kişilere verilen unvandır.  Deniz üzerinde yer alan araçları kullanan kişilere ise genel olarak kaptan denmektedir.

Kaptanların aldıkları unvanlara ve kullanabildikleri deniz taşıtının cinsine göre kaptanlık maaşları değişiklik göstermektedir.

Kaptan Ne İş Yapar?

Kaptanın yaptığı iş genel anlamda deniz üzerinde bulunan taşıtların kullanımını gerçekleştirmek ve deniz ulaşımı için en uygun rotayı belirlemektir.

Kaptanlar yakın yol kaptanı ve uzak yol kaptanı olarak iki ayrı başlık altında değerlendirilmektedir.

Ancak her iki başlık altında yer alan kaptanların da ana amacı aynıdır.

Nasıl Kaptan Olunur?

Kaptan olabilmek için üniversitelerin lisans programlarında bulunan Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümünden mezun olan kişiler stajyer kaptan olarak göreve başlamakta ve staj bitimlerinde Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’ndan başarılı olmaları halinde kaptan unvanını almaktadırlar.

Kaptan Olmak için Gereken Özellikler Nelerdir?

Kaptanlarda aranan özellikler, ilk etapta kişinin kaptanlık eğitiminin verildiği üniversite bölümlerinden mezun olmasıdır. Ancak bölümden mezun olmak kaptan olabilmek için yeterli değildir.

Kişinin gemi kaptanı maaşı alabilmesi için birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Buna göre kaptan olmak isteyen kişide aranan özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Kaptan Olmak için Gereken Özellikler Nelerdir?
Kaptan Olmak için Gereken Özellikler Nelerdir?
  • Problemlerin çözülmesinde aktif rol oynayabilmek ve problem çözümleri için alternatif yöntemler üretebilmek
  • Stres altında iken hızlı ve doğru karar verebilmek
  • Mürettebatı yönetebilecek liderlikte olmak
  • Mürettebat ihtiyaçlarının yönetilmesi için sağlanan kaynakların kontrolünü yapabilmek
  • Uzun seferlere çıkmayı engelleyecek bir sağlık sorununa sahip olmamak
  • İçerisinde bulunduğu sistemin nasıl işlediğine dair analizler yapmak ve sistemin iyileştirilmesi amacı ile çaba sarf etmek

Gemi Kaptanın Görevleri Nelerdir?

Gemi Kaptanın yerine getirmek ile yükümlü olduğu görevler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

Gemi Kaptanın Görevleri Nelerdir?
Gemi Kaptanın Görevleri Nelerdir?
  • Deniz taşıtlarının yönetimini sağlamak
  • Telsiz, radar, derinlik bulucu, deniz feneri gibi araçları kullanarak gemilerin yön verebilmek
  • Kalkış noktasından varış noktasına kadar gerçekleştirilecek olan yolculuğu, en doğru ve en güvenilir rota aracılığı ile gerçekleştirmek
  • Değişen hava koşullarına, navigasyonu uydurmak
  • Geminin güvenli bir yolculuğa çıkması için gerekli olan şartları sağlamak
  • Geminin sistem durumunu belirten göstergeleri doğru okumak
  • Güvenli bir yolculuğun gerçekleştirilebilmesi amacı ile gemi mürettebatına güvenlik tatbikatları düzenlemek
  • Olası bir problemde kullanılacak olan vinç, motor, yangın söndürücü gibi gerekli ekipmanların bakımının yapılıp yapılmadığını kontrol etmek
  • Günlük olarak gemi içerisinde yürütülen faaliyetlerin kaydını tutmak

Kaptanların İş İmkanları Nelerdir?

Kaptanların iş olanakları oldukça geniştir. Günümüzde dünyanın her yerinde birçok taşımacılık eylemi deniz taşımacılığı aracılığı ile yapılmaktadır. Bu neden ile deniz taşımacılığının gerçekleştirilebilmesi amacı ile oldukça fazla sayıda Kaptan’a ihtiyaç bulunmaktadır.

Kaptanlar hem kamu sektöründe hem de özel sektörde iş bulabilmektedirler. Sektörden sektöre çalışma şartları ve gemi kaptan maaşları değişkenlik gösterebilmektedir.

Bir önceki yazımız olan 2023 Att Maaşı Ne Kadar? Ambulans Hemşiresi | Paramedik Maaşları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.