Savcı Maaşları Ne Kadar? Savcı Nedir, Nasıl Olunur?

0
(0)

Savcı Maaşları ve Savcının Görevleri, özellikle savcı olma hayali kuran gençler tarafından oldukça araştırılmaktadır. Savcı sorumluluk ve görevleri hem ülkemizde hem de diğer dış ülkelerde oldukça saygın bir meslektir. Bu neden ile birçok kişi bu saygın mesleği icra edebilmenin hayalini kurmakta ve Savcı Maaşı Ne Kadar? merak etmektedir.

Savcı Maaşları, meslekte geçirilen hizmet süresi ve derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Derecesine göre Hakim ve Savcı Maaşları 2022 yılında derecesine göre yeniden belirlendi. Para nerde ekibi Savcı maaşı ne kadar oldu?

İçindekiler

Savcı Maaşı Ne Kadar?

Savcı Maaşı savcı olmak isteyen kişilerin ya da toplumda yer alan diğer kişilerin oldukça merak ettikleri bir konudur. Savcı Maaşı Ne Kadar sordusuna geçmeden önce, savcı maaşları etkenlerini birlikte göz atalım.

Savcıların aldıkları maaşlar rütbelerine göre değişiklik göstermektedir. Savcı Maaşları ek ödemeler ile birlikte Hakim ve Savcılar kanunu hükümlerince 2802 sayılı maddesine göre belirlenmektedir. Memuriyet boyunca geçirilen süreler, rütbe ve dereceler ile kademelere ayrılmaktadır.

Savcı Maaşları Ne Kadar? Para Nerde
Savcı Maaşları Ne Kadar? Para Nerde

2022 yılında savcıların rütbeleri ve rütbelerine göre aldığı Maaşları şu şekildedir:

  • Aday Savcı Maaşları: 6 bin 735 TL
  • Dereceye sahip olan 15 yıl deneyimli Savcı Maaşları: 12 bin 213 TL
  • Birinci sınıfa ayrılmış olan Savcı Maaşları: 16 bin 612 TL
  • Birinci sınıf Savcı Maaşları: 17 bin 357 TL

Savcı Nedir?

Savcı, suçun ortaya çıktığı ana bizzat şahitlik eden ya da işlenen suçun haberini ilk olarak alan kişidir. Savcılar devleti temsil eden ve devlet adına hareket edebilme yetisi bulunan kişilerdir. Ülkemiz bakanlıklarından biri olan Adalet Bakanlığına bağlı olarak görev alan savcılar, işlenen suç ile ilgili olarak toplanan delilleri ve diğer bulguları bir araya getirerek, olay ile ilgili olarak suç dosyası oluşturmaktadırlar.

Savcı nedir? Para Nerde
Savcı nedir? Para Nerde

Savcılar, devlet adına hareket ettikleri gibi devlet işlerinde herhangi bir hukuksuzluk tespit ettikleri zaman, o hukuksuzluktan yola çıkarak devlete karşı da dava dosyası oluşturabilmektedir. Bu özellikleri ile savcılar ülke içi adaletin tarafsız olarak sağlanmasından sorumlu tutulmaktadırlar.

Nasıl Savcı Olunur?

Nasıl savcı olunur? sorusuna birçok cevap verilebilmektedir. Ancak öncelikle savcı olmak isteyen kişinin, 4 yıllık Hukuk Fakültesi’nden başarılı bir şekilde mezun olması gelmektedir. Hukuk bölümünden mezun olan kişi daha sonra ÖSYM tarafından düzenlenen sınava girmeli ve bu sınavı da başarılı bir şekilde tamamlamalıdır.

Savcı Nasıl Olunur? Maaşları ne kadar?
Savcı Nasıl Olunur? Maaşları ne kadar?

Savcılık sınavında başarılı olan kişiler sözlü bir sınava tabi tutulmaktadırlar. Bu sınavın sonunda da başarı elde eden kişilerin savcılık staj süreci başlamaktadır. Stajyer savcıların staj süresi 2 yıldır. Bu sürenin ilk yılının sonunda, aday savcının bir yıllık staj dönemi yetkili kişiler tarafından değerlendirilir ve bu değerlendirme sonucunda kişinin bir yıl daha staj yapıp yapmayacağına karar verilir.

Bir yıl daha staj yapmasına karar verilen kişilerin, 2.yıllarını da başarılı bir şekilde tamamlamalarından sonra savcıların atamaları gerçekleştirilmektedir.

Savcı Görevleri Nelerdir?

Savcının sorumlulukları, herhangi bir suç ihbarının gerçekleşmesi ya da farklı kanallar aracılığı ile bir suçun varlığının tespit edilmesi ile başlamaktadır. Savcılar suçun varlığını, kim tarafından yapıldığını ve diğer ayrıntıları ortaya çıkarabilmek adına hukuk düzeni çerçevesinde olay ile ilgili soruşturma ya da araştırma başlatırlar. “Savcı ne yapar?” sorusunun cevabı bu aşamadan sonra başlamaktadır. Bu noktada savcının görevleri kısaca şu şekilde açıklanabilir:

  • İlgili suç hakkında kanıtlar toplamak
  • İlgili suç hakkında iddianame hazırlamak
  • Adli muayene gerektiren suçlarda, bu süreci takip etmek
  • Kamuya ve diğer kurumlara karşı mağdur haklarını savunmak

Savcı Olma Şartları Nelerdir?

Savcı olabilmek için sağlanması gereken şartlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Hukuk Fakültesi mezunu olmak
  • ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda en az 70 almak
  • Askerliğini yapmış olmak
  • Kamu ile ilgili herhangi bir konuda yasaklı olmamak
  • Görev atamalarında farklı şehirlere gidebilmeye engel bir sağlı sorununa sahip olmamak
  • Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak ve bu suçların dışında kalan suçlar ile ilgili de 3 aydan fazla hapis yatmamış olmak

Bir önceki yazımız olan Pdr Maaşları Ne Kadar? (Güncel) Rehber Öğretmeni Maaşı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.