Ziraat Mühendisi Maaşları | Ziraat Mühendisliği Ne İş Yapar?

0
(0)

Ziraat Mühendisi Maaşları, son yıllarda bu unvanına sahip olan yada Kariyerinde Ziraat Mühendisi olma planları yapan kişiler tarafından merak ediliyor. Özellikle tarım alanında önemli yıllara girilmesi ile birlikte maaşlara yapılan zam oranları, yeni dönemde Ziraat Mühendisi Maaşları ne kadar? araştırılmalarına gözlenmektedir.

Ziraat Mühendisi Maaşları, kişinin hangi sektörde istihdam edildiğine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca meslek içi deneyim de kişinin aylık kazancını etkileyen bir diğer faktördür. Bu neden ile sabit bir Ziraat Mühendisliği Maaş değerinden bahsetmek mümkün değildir.

İçindekiler

Devlette Mühendis Maaşları

Kamu kurumlarında istihdam edilmiş ziraat mühendislerinin aylık kazancı, devlet memuru olma hedefi olan ziraat mühendisleri tarafından sıklık ile araştırılmaktadır. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinden sonra devlet kurumlarında görev yapan ziraat mühendislerinin maaşlarında da artış gözlenmiştir.

Devlette mühendis maaşları, kişinin uzmanlaştığı alana göre değil direkt olarak “mühendis” sıfatına göre belirlenmektedir. Bu neden ile kamu kurumlarında mühendis olarak istihdam edilmiş olan kişilere ödenen aylık net kazanç, kişinin branşı ne olur ise olsun aynıdır.

2022 Ocak ayı maaş zamlarına göre ziraat mühendislerinin aylık net kazancı şu şekilde belirlenmiştir:

  • 7/1 Mühendis Maaşı: 8 bin 982 TL

Özel Sektörde Ziraat Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Ziraat mühendislerinin özel sektörde aldıkları aylık ücret, kişinin deneyimine ve bağlı bulunan firmanın niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Bu neden ile özel sektör ziraat mühendisi maaşları için kamu kurumunda olduğu gibi sabit bir ücretten bahsetmek mümkün değildir.

Ziraat mühendisi olarak görev alınan bir firma, nitelik bakımından düşük seviyede ise mühendislere ödenecek olan başlangıç maaşı, asgari ücret olan 4 bin 253 TL’dir.

Ancak firma, nitelik bakımından orta seviyede ya da orta seviyenin üzerinde ise ziraat mühendisi olarak istihdam edilmiş olan personel için ayrılan aylık maaş ücreti ortalama olarak, 6 bin TL ile 7 bin TL arasında değişiklik göstermektedir.

Ziraat Mühendisliği Ne İş Yapar?

Ziraat mühendislerinin görev tanımı, yeni dönemde ziraat mühendisi olarak istihdam edilecek olan ya da ilerleyen dönemlerde ziraat mühendisi olmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Ziraat mühendislerinin, işe başladıkları firmalarda ya da kurumlarda yapmak ile yükümlü oldukları görevleri şu şekildedir:

Devlette Muhendis Maasi Ziraat Muhendisligi Maaslari Para Nerde

  • Ekime hazır hale getirmiş olduğu arazide, ekilecek olan ürünün cinsine karar vermek
  • Ekim yapılacak olan araziden su ve toprak örneği alarak, örnekleri laboratuvar ortamında analiz etmek
  • Toprağa verilecek olan fosfor, azot gibi maddelerin miktarını belirlemek
  • Toprağın ihtiyacı olan gübre miktarını belirlemek
  • Ekili ürünlerin ilaçlanmasını ve sulanmasını sağlamak
  • Kümes hayvanlarının ve büyükbaş hayvanların bakımının, beslenmesinin ve üretilmesini sağlamak
  • Veteriner hekim ile iş birliği içerisinde olmak
  • Damızlıkları belirlemek

Güncel Ziraat Teknikeri Maaşları Ne Kadar Oldu?

Ziraat teknikerlerinin güncel net kazancı, tıpkı ziraat mühendisliğinde olduğu gibi hangi sektörde görev yapıldığına ve kişinin meslek içi deneyimine göre değişiklik göstermektedir.

Ziraat Mühendisliği Ne İş Yapar?
Ziraat Mühendisliği Ne İş Yapar?

Ziraat teknikerleri, tekniker unvanında kamuda istihdam edilebilmektedir. Ocak ayında memur maaşlarına yapılan zamlardan, teknikerlerde direkt olarak etkilenmiştir. Maaşlara yapılan yüzde 30,95 oranında zamdan sonra tekniker maaşları, 5 bin 491 TL’den 7 bin 165 TL’ye yükselmiştir.

Özel sektörde ziraat teknikeri maaşları, bağlı bulunan firmanın niteliğine ve istihdam edilecek olan kişinin meslek içi deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Özel sektörde, ziraat teknikeri olarak görev alacak olan kişilerin güncel maaşları, ortalama olarak şu şekilde belirlenmiştir:

  • Yeni mezun ziraat teknikeri maaşı: 4 bin 253 TL
  • Ortalama ziraat teknikeri maaşı: 5 bin 375 TL
  • En yüksek ziraat teknikeri maaşı: 6 bin 250 TL

Bir önceki yazımız olan Okul Müdürü Maaşı | Okul Müdürü ve Müdür Yardımcısı Maaşları Ne Kadar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.