Bilgisayar İşletmenliği Nedir? Bilgisayar İşletmeni Ne iş yapar? Maaşı Ne Kadar?

0
(0)

Bilgisayar işletmenliği, kamu kurumlarında istihdam edilmek isteyen kişiler tarafından sıklık ile tercih edilen bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilgisayar işletmenleri atama yöntemi ile ilgili kurumlardan görevlendirilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan bilgisayarların ve diğer teknolojik aletlerin donanımı ve bakımı ile ilgilenen bilgisayar işletmenleri, MS Office programları kullanımı konusunda da oldukça profesyonellerdir.

İçindekiler

Bilgisayar İşletmenliği Nedir?

Bilgisayar işletmeni, bilgisayarların donanımı, bakımı ve diğer işletim düzenleri ile ilgilenen kişiler için kullanılan bir unvandır. Bu kişiler, yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan bilgisayarların donanımlarından ve bakımlarından sorumlulardır.

Son dönemlerin en popüler meslek gruplarından biri olarak karşımıza çıkan bilgisayar işletmenliği, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili departmanlarında istihdam edilmek isteyen kişilerin sıklık ile “bilgisayar işletmenliği nedir?” sorusunu sormasına neden olmaktadır. Kişilerin yeterli donanıma sahip olması ve ilgili meslek şartlarını taşıyor olması, mesleği icra edilmesi için yeterlidir.

Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar?

Bilgisayar işletmeninin görev tanımı, genel olarak kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan bilgisayarların donanımı ve bakımı ile ilgilidir. Ancak bilgisayar işletmeninin yapmak ile sorumlu olduğu konu başlıkları, geniş anlamda şu şekilde sıralanabilmektedir:

Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
  • İlgili kurumda kullanılan sistem aracılığı ile kurum içinde bulunan bilgisayarları çalıştırmak
  • Girdi ve çıktı kayıtlarını, ilgili sistem çerçevesinde yapmak
  • Sistem içerisinde oluşan arızları tespit etmek, ilgili arızayı sistemin girdi ve çıktılarına zarar gelmeden düzeltmek
  • Gerekli durumlarda sistem yazılımını yapmak
  • İlgili kurumdaki sistem amirlerinin verdiği bütün görevleri yerine getirmek, gerekli yazışmaları elektronik ortama aktarmak
  • İlgili kurum bilgisayarlarında kullanılması gereken verileri, çeşitli programlar aracılığı ile sisteme yüklemek
  • Ekip çalışması içerisinde sistem çalışmalarını yapmak
  • İlgili kurum bilgisayarlarını ve diğer cihazları aktif tutmak için gerekli tedbirleri almak
  • İlgili görev tanımının içerisinde yer alan görevlerin yerine getirilebilmesi amacı ile kullanılması gereken tüm ekipmanların işleyişine hâkim olmak

Bilgisayar İşletmeni Ne Kadar Maaş Alır?

Bilgisayar işletmeninin aylık ücreti, kamu kurumlarının ilgili kadrolarında istihdam edilmek isteyen adaylar tarafından sıklık ile araştırılmaktadır. “Bilgisayar işletmeni nedir?” sorusunun cevabını alan ve ilgili cevaplar için yeterli donanıma sahip olduğunu düşünen adaylar, kamu kurumlarında görevlendirildikleri takdirde ne kadar maaş alacaklarını merak etmektedirler.

bilgisayar-isletmeni-maasi-ne-kadar-bilgisayar-isletmeni-ne-is-yapar-para-nerde
bilgisayar-isletmeni-maasi-ne-kadar-bilgisayar-isletmeni-ne-is-yapar-para-nerde

Bilgisayar işletmeni maaşları, kişinin sahip olduğu deneyime göre değişiklik göstermektedir. 2022 yılının başı itibari ile memur maaşlarına yapılan zamlardan direkt olarak etkilenen bilgisayar işletmenliği maaşları, ortalama olarak şu şekilde belirlenmiştir:

  • En Düşük Bilgisayar İşletmeni Maaşı: 4 bin 253 TL
  • Ortalama Bilgisayar İşletmeni Maaşı: 13 bin 376 TL 50 kuruş
  • En Yüksek Bilgisayar İşletmeni Maaşı: 22 bin 500 TL

Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Nasıl Alınır?

Bilgisayar işletmeni sertifikasının nasıl alınacağı, kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem kadrosunda istihdam edilmek isteyen adaylar tarafından sıklık ile araştırılan bir konudur. Bu sertifikanın alınabilmesi için çeşitli eğitimlerden geçilmesi gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları, ilgili pozisyonda görevlendirecekleri adaylar için bilgisayar eğitmeni sertifikası şartını koşmaktadırlar. Bu sertifikaya sahip olmayan kişiler, diğer ilan şartlarını yerine getiriyor olsalar bile, kurum kadrosunda istihdam edilemezler.

Bilgisayar işletmeni sertifikası alabilmek için Halk Eğitim Merkezlerinin ilgili kurslarında, toplamda 160 saatlik eğitimi tamamlamak gerekmektedir. Eğitim sonunda uygulanan yazılı ve sözlü sınavlardan başarılı bir şekilde geçmiş olan kişiler, bilgisayar işletmenliği sertifikası almaya hak kazanırlar.

Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Nasıl Alınır?
Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Nasıl Alınır?

Halk Eğitim Merkezleri dışında kalan bazı özel merkezler de bilgisayar işletmenliği kursları düzenleyebilmektedirler.

Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmek amacı ile adaylara şart koşulan sertifikanın, MEB onaylı olması gerekmektedir.

Bu neden ile ilgili sertifikayı almak üzere özel kurslara kayıt yaptırmadan önce sertifikanın MEB onaylı olup olmadığı bilgisinin teyit edilmesi gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Ziraat Mühendisi Maaşları | Ziraat Mühendisliği Ne İş Yapar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.