Elektrik Mühendisi Maaşı | Elektrik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

0
(0)

Elektrik mühendisi maaş başlığı altında sıralanan ücretler, kişinin görev yaptığı kurumun niteliğine ve kişinin deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Bu neden ile Elektrik Mühendisliği maaşları ile ilgili sabit bir ücretten bahsetmek söz konusu değildir.

Elektrik mühendislerinin aylık kazancı, yeni dönem itibari ile elektrik mühendisi unvanına sahip olacak olan ya da ilerleyen dönemlerde kariyer planlaması içerisinde elektrik mühendisliği okumak olan kişiler tarafından sıklık ile merak edilmektedir.

İçindekiler

Elektrik Mühendisi Maaşı Ne Kadar?

Elektrik mühendislerinin aylık ücreti, kişinin görev aldığı kurumun kamu kurumu olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir.

Bu bağlamda devlet memuru statüsünde istihdam edilmiş olan mühendisler ile özel sektörde mühendis olarak istihdam edilmiş olan kişilerin elektrik mühendisi maaş başlığı altında aldığı ücretler birbirinden farklıdır.

Kamu’da Elektrik Mühendisliği Maaş Ne Kadar Oldu?

Elektrik Mühendisi Maaşı, Kamuda ve Özel kuruluşlarda Elektrik Mühendisi statüsü ile istihdam edilmek isteyen kişiler tarafından Elektrik Mühendisliği Maaşları olarak sorgulanmaktadır

2022 yılının başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2021 yılı enflasyon verileri, memurların maaşlarına yapılacak olan zam oranını belirlemişti.

Belirlenen zam oranının açıklanmasından sonra düzenlenen kabine toplantısı sonrasında, memur maaşlarına ek bir zam daha yapılmasına karar verildi.

Bu noktada, kamu kurum ve kuruluşlarında mühendis olarak istihdam edilen kişilere ödenecek olan aylık ücret şu şekilde güncellendi:

  • 1/4 dereceli mühendis maaşı: 11 bin 440 TL

Elektrik elektronik mühendisleri güncel özel sektör maaşları, yeni dönemde özel sektörde yer alan firmalardan birinde mühendis pozisyonunda istihdam edilecek olan ya da kariyer planlaması içerisinde özel sektörde elektrik elektronik mühendisi olarak çalışmak olan kişiler tarafından sıklık ile araştırılmaktadır.

Özel sektörde mühendis olarak istihdam edilen kişilere ödenen aylık ücretler, çalışılan firmanın niteliğine ve kişinin meslek içi deneyimine göre değişiklik göstermektedir.

Yeni dönemde özel sektör elektrik elektronik mühendisliği maaş ödemeleri, ortalama olarak şu şekilde özetlenebilir:

Kamu'da Elektrik Mühendisliği Maaş Ne Kadar Oldu? Para Nerde
Kamu’da Elektrik Mühendisliği Maaş Ne Kadar Oldu? Para Nerde
  • En düşük elektrik elektronik mühendisi maaşı: 4 bin 253 TL
  • Ortalama elektrik elektronik mühendisi maaşı: 11 bin 689 TL
  • En yüksek elektrik elektronik mühendisi maaşı: 19 bin 125 TL

Elektrik elektronik mühendisliği maaşları, ödeme aralığının belirlenmesi için kişinin kendisini geliştirmesi oldukça önemlidir. Bu neden ile başlangıçta asgari ücret karşılığında çalışma teklif edilmesi oldukça normal bir durumdur.

Ancak yine de elektrik elektronik mühendisi unvanına sahip olan kişilerin, asgari ücret karşılığında çalıştırılmaları oldukça az rastlanan bir durumdadır. Bu unvana sahip olan kişiler, yeni mezun bile olsalar genel olarak asgari ücretin üstünde bir ücret ile çalışma hayatına adım atarlar.

Elektrik Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektrik elektronik mühendisi olmak için yapılması gerekenler, kariyer planlaması içerisinde bu mesleğe yer veren kişiler tarafından sıklık ile araştırılmaktadır. Bu unvana sahip olabilmek için atılması gereken ilk adım, üniversite sınavına girmektir.

Güncel | Özel Sektör Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşı - Para Nerde
Güncel | Özel Sektör Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşı – Para Nerde

Üniversite sınavına girdikten sonra elde edilen başarı puanı doğrultusunda, elektrik elektronik mühendisliği bölümü olan üniversitelerden biri tercih etmek ve sonuç olarak 4 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlamak, elektrik elektronik mühendisi unvanına sahip olunmasını sağlamaktadır.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Ne İş Yapar?

Elektrik elektronik mühendisliğinin görev tanımı şu şekilde özetlenebilir:

  • Elektrik iletim hatlarını projelendirmek
  • Elektrik enerjisi ile çalışan tesislerin ya da ilgili enerjiyi üreten tesislerin projelendirmesini yapmak
  • Elektronik cihazların (tıbbi, haberleşme vb.) imalatını, bakımını ve onarımını yapmak
  • Bilgisayar tabanlı sistemleri tasarlamak
  • Elektrik projeleri için gereken maliyeti hesaplamak

Bir önceki yazımız olan Bilgisayar İşletmenliği Nedir? Bilgisayar İşletmeni Ne iş yapar? Maaşı Ne Kadar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Para Nerde

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi 1998 - 1999 yıllarında lisans eğitimine başladım. İktisat Bölümü, 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra İktisat Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de öğretim yaptım.